Terugblik scoutskamp 2014

Datum bericht: 9 mei 2014

Inmiddels zijn de scouts weer bijna een week terug van hun jaarlijkse zomerkamp. De meeste zullen inmiddels weer een beetje bijgeslapen zijn, de vieze kleren zijn waarschijnlijk weer schoon en ook alle algemene materialen die mee zijn gegaan op kamp zijn inmiddels weer netjes opgeborgen. Overal verschijnen foto's en zelfs een filmpje van de vele activiteiten die tijdens dit kamp zijn gedaan, wat maar eens onderstreept dat het een erg geslaagde week is geweest.
 
Toch is het géén week als alle andere. Alle luxe van thuis is eventjes weg; ineens moet je zelf koken op een gaststel wat daar eigenlijk net iets te klein voor is, moet je een paar honderd meter lopen om naar de toilet te kunnen (tenzij je natuurlijk een man bent ;)) en moet je hopen dat de zon hard genoeg schijnt om je natte kleding weer een beetje te drogen. En waar was die ronde bak met die borstel erbij ook alweer voor? 
 
Dat is natuurlijk de ene kant van de medaille. Want juist door bovenstaande mag je als scout in een keer dagelijks zelf bepalen wat je eet, mag je er zelf voor zorgen dat je eten wordt bereid en heb je de uitdaging om alles zó inplannen dat op een bepaald tijdstip alles weer netjes hebt afgewassen en opgeruimd is. Klinkt als een hele opgave, niet waar? Maar geloof mij, je leert er heel erg veel van. Nog steeds is mijn moeder blij als ik aanbied om het eten te maken, want dat smaakt meestal iets beter dan dat ze het zelf maakt. Natuurlijk is het heel kort door de bocht om te zeggen dat dat komt doordat mijn moeder nooit op zomerkamp is geweest, maar het heeft daar zeker wel aan bijgedragen. Net als dat een zomerkamp mij misschien wel iets meer de 'alles komt toch goed' mentaliteit heeft gegeven. Vuilniszak (of ductape eroverheen) en we zien morgen wel verder. Eten aangebrand? Pech, dan schrapen we het zwarte gedeelte er wel weer af en eten we een paar boterhammen extra. Géén schone sokken meer? Gelukkig heeft een andere scout een extra paar bij zich en kan je weer even vooruit. Verdwaald? Als je lang genoeg door blijft lopen kom je vanzelf wel iemand tegen die je de weg kan vragen of in het ergste geval kan vragen om de leiding te bellen. 
 
Natuurlijk leer je om zomerkamp veel meer. Je krijgt door de week heen een bruine tentzak, een zeil, wat touw en een zooi palen en aan het einde van de week staat er een heuse keuken waar comfortabel kunt koken, lekker kunt zitten en wanneer het regent droog blijft. Je bent de hele week samen met een paar andere scouts en samen moet je ervoor zorgen dat je tent wordt opgezet, je keuken wordt gebouwd, je de sport- en spelelementen wint, er dagelijks eten wordt gekookt en er wordt opgeruimd en schoongemaakt. En dat moet je dus sámen doen, waardoor je natuurlijk ook een heleboel leert. Want hoe ga je om met die jongen die eigenlijk niets lust, wat doe je met dat meisje wat de hele nacht door aan het kwekken is en hoe zorg je ervoor dat die scout die eigenlijk liever lui dan moe is toch de afwas gaat doen? Ik denk dat iedereen die een keer is meegeweest op zomerkamp daar inmiddels wel antwoord op kan geven.
 
Waar ik uiteindelijk heen wil met dit verhaal? Dat is een goede vraag. Wat ik vooral duidelijk wil maken is dat een zomerkamp naast heel erg leuk ook heel erg nuttig is. Want hoewel een foto altijd meer zegt dan duizend woorden, is het toch lastig om deze woorden in een foto samen te vatten. Heb je het kamp dit jaar gemist? Géén probleem, volgend jaar is er weer een kans! En tot die tijd heb je nog een heel scoutingseizoen om je voor te bereiden op het kamp. 

<< naar overzicht

Keertje kijken?Vrijwilliger worden?

Mijn Scouting.nl

Direct inloggen bij Scouting Nederland

Mijn Scouting-login vergeten of aanvragen