Nieuwe vlaggenmast

Datum bericht: 17 april 2017

Een scoutingterrein zonder vlaggenmast is als een kamp zonder nachtspel of als een BoerenKoolFuif zonder boerenkool. Natuurlijk stonden er op het nieuwe terrein al wat vlaggenmasten, maar dat waren zogenaamde huis-, tuin- en keukenvlaggenmasten. Kortom, het werd tijd voor een Tapawingo-proof vlaggenmast.

Maar hoe komt zo’n mast nou tot stand (haha). Eigenlijk zijn er een paar belangrijke elementen nodig, te weten:

  1. Een (hele) lange boom
  2. Twee bielzen
  3. Een bak cement
  4. Staaldraad
  5. Vlaggenmasttouw
  6. Handige handjes

Stap 1: een (hele) lange boom

Als eerste is er een lange boom nodig. Bovenstaande kop is géén veelgemaakte taalfout, het is namelijk wel echt belangrijk dat de boom heel is omdat een lange boom in twee stukken nu eenmaal niet geschikt is als vlaggenmast. Gelukkig groeien er bomen genoeg in het bos.

Een nadeel van de bomen is dat ze over het algemeen niet zonder schors groeien, maar deze schors wel geschild moet worden om de mast langer mee te laten gaan. (op onderstaande foto worden trouwens ook de palen voor de toren geschild).

Stap 2: Twee bielzen

De bielzen worden gebruikt om de vlaggenmast aan te bevestigen. Bielzen zijn stevig, zijn bedoeld om buiten te liggen en zien er bovendien stoer uit. Kortom, het ideale materiaal voor de zijbalken.

Stap 3: Een bak cement

Om de bielzen horizontaal te bevestigen is een bak cement aan te raden. Dat is een stuk duurzamer dan de bielzen rechtstreeks in de grond steken.

Stap 4: Staaldraad

Om de vlaggenmast aan de bielzen te bevestigen is staaldraad een ideaal materiaal.

Stap 5. Vlaggenmasttouw

Precies ja. Want zonder vlaggenmasttouw is de touw maar een gewone mast.

Stap 6. Handige handjes

Bovenstaande stappen moeten worden samengevoegd om een succesvol resultaat te behalen. Gelukkig was dat géén probleem.

Los van bovenstaande foto is er door meerdere mensen hard gewerkt op de vlaggenmast voor de opening te realiseren. Onderstaande foto laat zien dat dit gelukt is en we een TOP-prestatie hebben geleverd!

<< naar overzicht

Keertje kijken?Vrijwilliger worden?

Mijn Scouting.nl

Direct inloggen bij Scouting Nederland

Mijn Scouting-login vergeten of aanvragen